Позич, або Дума про студента Голоту

Приїхав з дому: торба, гроші, пиво -
Гуляв студент Голота, як панич.
Неділю й понеділок жив красиво,
З вівторка починається Позич.

Позич – це штука хитра і підступна,
Позич – епоха голоду і сліз.
Далеко ще стипендія наступна –
Студент Голота у кредит заліз.

З купюри посміхається Шевченко,
Голота теж підморгує йому.
Дощем осіннім капали проценти,
Співаючи про суд і про тюрму.

В кіно ходити – не кредит гасити:
Голота ремінь міцно затягнув,
І довелося гроші попросити
У друзів, про яких давно забув.

Неділя. Свято. Пиво. Торба. Гроші.
Голота радий. І не тільки він:
З’явились раптом люди нехороші –
Лишились в торбі тільки редька й хрін.

Бандити посміхнулися глузливо
І сіли у покоцаний «Москвич».
Голота лиш крізь зуби плюнув криво
І знов те саме: «Ну здоров, Позич»…


Рецензии