КУТЯ
Варим ми Куті чотири.
Перш святкуємо Багату,
Другу Щедру кличем в хату,
Трейтя у нас Кутя Бідна,
Четверта Чорна, упокійна.
Святкуємо - дванадцять страв,
На поминках - свій устав.
На Святвечір до пуття
В нас Багата йде Кутя,
Столи гарні накривають,
Страв по ліку виставляють.
У погоду і в негоду
Молодь водить хороводи,
Щоб збулися всі дива
Вже на перший день Різдва.
Перед Старим Новим Роком
Щедра йде дівочим кроком,
Теж дванадцять блюд несуть
Й по три чарочки наллють.
Дівчатка щедрівки співають,
Щирих й щедрих прославляють,
Маланку, славлячи, несуть,
Подарунків гарних ждуть.
Перед Водохрестям славним
У ставках, річках, Йордані,
Вода цілюща, золота, свята -
Тут Голодна жде Кутя.
Всі святки відсвяткували,
Їли, пили ще й гуляли,
То ж потрібно щоби тіло
Хоч на Куті зголодніло.
Як покійника сховають,
Теж кутею поминають,
Кладуть цукор, мак і зерна -
От і все, бо кутя Чорна.
Мовчки їдять, тихо п’ють
Та й на свою чергу ждуть.
То ж кутя з зерна й води
По життю у нас завжди.
Якщо тобі волить небо
Не передаси куті меду!
3.01. 2016р., Київ
Свидетельство о публикации №116020109860