A Wall by Dannie Abse

A Wall
in a field in the County of Glamorgan.
You won't find it named in any guidebook.
It lies, plonk, in the middle of rising ground,
forty-four paces long? high as your eyes,
it begins for no reason, ends no place.
No other walls are adjacent to it.
Seemingly unremarkable, it's just there,
stones of different sizes, different greys.

Don't say this wall is useless, that the grass
on the shadow side is much like the other.
It exists for golden lichens to settle,
for butterflies in their obstacle race
chasing each other to the winning post,
for huddling sheep in a slanting rainfall,
for you to say, This wall is beautiful.



Стена
в поле графства Гламорган.
Ни одним путеводителем она не указана.
Стоит она, брошенная, посреди своего холма,
вдоль - сорока четырёх шагов, ввысь - как твои глаза,
начала ей нет, а конец не на месте.
Других стен-соседок у неё нет.
Кажется неприметной, но она там -
из множества серых камней, коих не счесть.

Не верь, что стена забытая, что трава
в её тени такая же, как и на солнце.
Она - для златых лишайников дом,
для бабочек, мчащихся сквозь преграды,
друг дружку преследующих вплоть до финиша,
для овечек, толкущихся под косыми ливнями,
для тебя; согласись, что Стена красивая.

                Дэнни Абс


Рецензии