Утро в золото дня наряжается... Владимир Дубовка
***
Залатая, асенняя раніца!
Хараством ты на свеце адна.
Сонца ў пушчы глыбокай купаецца
і ніяк не дастане да дна...
Мітусіцца лісцё па аселіцы,
як дзвіна матылькоў-мітульгі.
І узвее яна, і пасцеліцца,
распаветрыцца на берагі.
А яны, берагі беражыстыя,
не стрымаюць асенні напеў.
І ліецца, віецца сукрысты ён,
і разгортваецца каля дрэў.
Прытулі, прыхіні на апошняе
і згадай гэты дзень залаты,
што над пушчай, згалелымі пожнямі
рассыпаў залатыя лісты.
Рассыпаў і раскідваў прыгоршчамі
на акрасу, на жаль, на ўспамін.
Развітальная хвіля найгоршая,
яна можа і сэрца спаліць.
Не бядуй, не гаруй - пад цяжарамі
мне не йсці, шчасця ў іх не шукаць,
з-за балота мігціць, за выгарамі
прамяніцца пярэстая гаць.
Не гаруй! Ты дарэмна заплакала:
я прыйду, я вярнуся ізноў.
Лёс для ўсіх не бывае аднакавы,
як для тых засмучоных лістоў.
Залатая, асенняя раніца!
З хараством, з пекнатою - бывай!
Ужо сонца за пушчу хаваецца,
кармазынам гарыць небакрай...
***
Утро в золото дня наряжается!
Раскрасавица осень чудна.
Солнце в пуще глубокой купается
и никак не достанет до дна.
По округе листва, как метелица,
словно бабочек рыжих пурга.
И взовьётся она, и расстелется,
И разветрится по берегам.
А они, берега бережистые,
не удержат осенний напев.
Рвётся, льётся мелодией чистой он,
по верхушкам дерев прошумев.
Обними напоследок, как милую,
этот солнечный день золотой,
что и пущу, и пожню унылую
осыпАл золотою листвой.
ОсыпАл, не скупясь, прихорашивал,
понимая, что скоро уйдёт.
Расставанья минута горчайшая
может статься и сердце сожжёт.
Не страдай, не горюй – мне под ношами
не идти, счастья в них не искать.
Из-за топи мигает дорожкою
в бликах солнечных пёстрая гать.
Не горюй! Ты напрасно заплакало:
я приду к тебе вновь, я вернусь.
Не бывает судьба одинаковой,
Как у листьев осенняя грусть.
Утро в золото дня наряжается!
Распрекрасная сказка – прощай!
Уже солнце за пущу скрывается,
и багрянцем горит небокрай.
ПЕРЕВЁЛ С БЕЛОРУССКОГО КАСТУСЬ СЕВЕРИНЕЦ
Свидетельство о публикации №115112802766