И. Бунин. За рекой луга зазеленели...

И. Бунин
ВацIун а патавай къацу тир чIурар…
ВацIун а патавай къацу тир чIурар,
Ци гъизвай са михьи, хъуьтуьл къайивал,
Тамарай къвезвай шад зигринг авунар,
Къушарин манидин, авай туькIвейвал.

Чуьллера гар ава, чимивилер гъиз
ТIуькьуьл са руьгь галай ципицIрин тIям…
Агь, гатфар, хушбахтвал канда гьикI рикIиз!
Гьикьванни верци я зи гатфарин гъам!

Ракъин нур пешериз ифин гуз ава,
Ва садни багъдавай жигъирра акьаз…
КьатIузвач  зи руьгьни куь ахъайзава,
Ва вучиз ава зун терхеба рахаз!

Заз чизвач, кандай заз вуж икI гъам галаз,
Вуж  масан… белки тир, къайгъуда такьар?
Хушбахтвал гуьзетиз азаб, гъам  чIугваз,
ЧIалахъ туш амма  зун хьунихъ бахтавар!

Гьайиф я, гьаваян ичIиз ракъурун,
Михьивал, миливал галай и йикъар,
И текдик шехьинар, текдик хвеши хьун    
Чизавач садни, заз, кандач инсанар.

.......................................


За рекой луга зазеленели,
Веет легкой свежестью воды;
Веселей по рощам зазвенели
Песни птиц на разные лады.

Ветерок с полей тепло приносит,
Горький дух лозины молодой...
О, весна! Как сердце счастья просит!
Как сладка печаль моя весной!

Кротко солнце листья пригревает
И дорожки мягкие в саду...
Не пойму, что душу раскрывает
И куда я медленно бреду!

Не пойму, кого с тоской люблю я,
Кто мне дорог... И не все ль равно?
Счастья жду я, мучась и тоскуя,
Но не верю в счастье уж давно!

Горько мне, что я бесплодно трачу
Чистоту и нежность лучших дней,
Что один я радуюсь и плачу
И не знаю, не люблю людей.
1893


Рецензии