Круговорот

Роскошен сей замок и дивно велик,
Богата несметно земля,
Но старый король головою поник –
Приветствуйте смерть короля!

Прекрасная дева, боса и бледна,
Вошла в крепостные врата.
Легка её поступь и так холодна,
Что иней мерцает в следах.

Здесь кроны колонн поднялись в небеса
И купол манит синевой.
Усталый король открывает глаза –
В них тот же холодный покой.

Навстречу распахнуты створки дверей
Склоняются тени вослед
Последняя гостья лесных королей
Идёт невесомо на свет.

Король почивает на ложе своём,
Полы утопают в коврах
Кружатся танцовщицы, тих перезвон
Браслетов на тонких руках.

Вот смерть на пороге, и лик короля
Становится ласков и тих
Он шепчет, губами едва шевеля
Приветствия древнего стих.

Склоняется белою тенью к нему,
Касаясь устами чела –
И с лёгкостью вздоха отходят ко сну
Король, и дворец, и земля.

Снимая с себя белоснежную шаль,
Она полагает покров –
Хранит он прохладу, покой и печаль,
И марево сладостных снов.

Пройдут незаметными отблески дней,
И дева вернётся сюда.
Крадясь коридорами спящих теней,
Пугливо вздохнёт, как всегда.

Вцепившись ручонками в тяжкий покров,
С трудом заберётся наверх
И скажет на ухо лишь несколько слов,
Похожих на щебет и смех.

В лицо сероглазой вглядится король
Всей тёплой очей синевой.
Он спрыгнет тотчас и, шепнув ей: «Позволь»,
Поддержит легонько рукой.

«Ты водишь!» - коварно воскликнет она,
Бросаясь скорее вперёд
Дворцовые залы будить ото сна –
И стрелка, качнувшись, пойдёт.

Октябрь-ноябрь 2015


Кругазварот
(балада)

Раскошай і веліччу поўны палац,
І скарбаў не лічыць зямля,
Ды цяжка сівой галавою ківаць –
Вітайма жа смерць караля!

Вось зграбная дзева ідзе басанож,
Мінае вароты ў мурах.
Хада яе лёгкая стыне наскрозь,
Аж шэрань зіхоча ў слядах.

Тут кроны калон да нябёс вышынёй,
І купалу вабіць блакіт.
Кароль пазірае: халодны спакой,
Глядзіць з-пад павекаў нябыт.

Насустрач адкрытыя дзверы без слоў,
Схіляюцца цені ўслед.
Апошняя госця лясных каралёў
Бязважка ступае на свет.

Кароль спачывае на ложы сваім,
Дыванам затоплены пол.
Пад звон бранзалетаў нягучны зусім,
Танцоркі лунаюць вакол.

Вось смерць на парозе, і твар караля
Пяшчотаю ззяе найперш.
У вуснах, амаль нерухомых, пасля – 
Вітання даўнейшага верш.

Бліжэй белы цень, і схіляецца ён,
Кранаюцца вусны ілба –
І з лёгкасцю ўздыху сыходзяць у сон
Кароль, і палац, і зямля.

Здымае яна найбялейшы свой шаль,
Кладзе ўрачыста пакроў.
У ім прахалода, спакой, ціхі жаль,
Салодкае марыва сноў.

Мінуць незаўважнымі водбліскі дзён,
І вернецца дзева сюды.
Праходзячы цені, закутыя ў сон,
Пужліва ўздыхне, як заўжды.

Учэпіцца ручкамі ў цяжкі пакроў,
З сапеннем узлезе наверх
І шэпне на вуха яму колькі слоў,
Падобных на  шчэбет і смех.

У твар шэравокай зірне зноў кароль
Гарачым блакітам вачэй.
Саскочыць умомант і з ціхім: «Дазволь!»
Крыху падтрымае яе.

«Ты водзіш!» - гарэзна ўсклікне яна,
І кінецца ў сетку муроў.
Гульня іх абудзіць пакоі ад сна –
І зрушыцца стрэлка ізноў.
05.11.2016


Рецензии