Нацельны крыжык

                Раскупілі крыжыкі
                Срэбны, з аздобаю.
                Аж бяруць дрыжыкі
                На цану добрую.
                Толькі драўляныя
                На бела-чорным шнурочку,
                Нікім не заяўленыя,
                Ляжаць у карабочку.
                Ляжаць кучкай
                Цэлай жменяй,
                Бы анучкай
                Прад золата экзэмай.
                Усе ж імкнуцца,
                Каб быў з аздобай,
                І не прклюнецца
                Сумлення адозва.
                Не на твар глядзяць -
                На шыкоўную сукенку,
                А на розум - пляваць.
                Абы імідх - паненкай!
                Дрэва ты,дрэва ,
                З чалавекам ты блізка:
                Палівам яго грэла,
                Люляла калыску.
                Мэбляй было ў хаце,
                Яшчэ крыжам нацельным,
                Цацкай дзіцяці
                І усім,чым хацелі.
                Аружжам сценабітным
                Па часе даўнім тым,
                Хрыстом забітым
                На крыжы адным.
                Яшчэ вораны каркалі
                Над каламі колкімі,
                Як правіў Дракула
                Клады-могілкі.
                Эх,драўляны крыж,
                Усяго за пятнаццаць
                Нейкіх грашовых крыніц,
                Ды стаў адмаўляцца
                Ад яго пакупнік
                І шукаць златога,
                Бо душою прынік
                Да мамоны злога.
                Трэба мне агледзецца:
                Сярод золата цьмянага
                Хрысціянкі-асветніцы,
                Богам абранай,
                Лік дабром свеціцца.
                А тут незадаволеныя
                Пачалі бурчаць:
                Дапамога нам кволая -
                Святара трэ мяняць!
                Яшчэ і папракаюць,
                Што піў ды еў,
                Быццам самі глытаюць
                Толькі ветра павеў!
                Калі ж скажу:цьфу!
                Яшчэ стану плявацца,
                Хіба крыўду здзьмухну,
                І душа будзе ратавацца?
                Сваім сэрцам-галавою
                Зраблю толькі злое...
                Бачу:ангел к аналою
                Вядзе дзіця малое.
                Яго пакрыўдзіла я,
                Ці яшчэ хто-небудзь..
                Эх ты,доля мая,
                Варона-злыбедзь1.
                Адыйшоў дзянёчак-дзень.
                І ён наглядзеўся.
                Як у народзе
                Добры дух падзеўся?
                Хоць бы не Святы,
                А толькі добры -
                У будні і святы
                Гэта нашы скарбы.
               
               
               
               
 
 
               
      
    
               


Рецензии