Ёлка Чайковского
Я по радио его Щелкунчик слушала,
для детей спектакль. Сказали: Ёлка -
и внезапно заиграла музыка.
И, не веря, я смотрела в воздух-
разве это? - да, ведь это ёлка!
Музыка была её огромней -
и далекий, и похожий образ!
Просто надо бы писать программу,
как к симфониям когда-то Малер,
чтобы люди сразу понимали,
чей прообраз в ней изображали.
***
I was once astonished by Tchaikovsky.
I was listening to radio performance.
The Nutcracker, and they said: a fir tree-
And then music was to go.
While it played – I goggled at the air.
Was this heaven’s music really a fir tree?
Did I ever see a fur tree? – never!
It was so far from trees – and close!
You just have to find a program sometimes,
Programs of all symphonies – as Mahler’s.
Then you will compare how profound
Music is, although depicting ground!
Цискаридзе тоже поражался этому.
Свидетельство о публикации №115100907520