Давно було...

Давно було,про що пишу
пр що у віршах розкажу.

Гай...гай,в житті,що пропливло
немов із вітром загуло.
Як швидкоплинний час іде.
жило подружжя молоде
як 41 рік прийшов
ВІН воювать на фронт пішов.
Село німці захопили
хат багато попалили
ВОНА осталася одна
ні дівчина ні жона.
І було це у ті дні
під синім небом на землі
Хлопя матуся народила
і дуже бога вже прсила
в житті щастя,радість мати
для маленького хлопяти.

Дуже вже поневірялась
угодити всім старалась
і за це їй добрі люди
хоч і важко було всюди
побудували їм хатину
дали з колгоспу корівчину.

На фкрмі важко працювала
а дитина підростала
все село їх поважало
це для них було не мало.
Чому могла -тому навчила
до роботи приучила
хоч сама,невміла мати
ні читати ні писати.
Тож хлопчина наш з сусідом
добрим дядьком-інвалідом
були разом цілі днини
(не мав рідної дитини)
він учив його писати
і читати,малювати.
Пр війну розповідав
на гармошці гарно грав
Все від нього хлопець брав
і читав і малював.
Коли пішов у перший клас
знав науку всю зараз.
Щож учмтельці робити?
щоб хлопчину не згубити
через місяць,може два...
в другий клас перевела.
Скінчив в селі 4й клас
став в науках великий ас
повезли в друге село
10класів там було.

Коли закінчив навчання
треба думать про майбуття
Пішов вивчати трактора
робота гарна,щоб була.
Вивчив все...на трактор сів
робив обробку всіх полів
пшеницю сіяв,буряки
робив усе це залюбки.

Кожен рік,за ці роботи
йому давали нагороди
але давали не ордена
(бо у колгоспі їх нема)
Гулять в село друге,ходили
діла різнії творили
(був у селі пртивний дід
йому закрили димохід)
пр них казали:противні душі.
В одних були,солодкі груші
хотілось їх покуштувати
та ліг хазяїн під грушу спати
Коли заснув,то потихеньку
взяли ліжко,помаленьку
і занесли в ставок,у воду
щоб не робив він їм скорботу.
от так частенько розважались
і про це не признавались
Концерти ставили,співали
і цим людей всіх розважали.

Але вернемось до хлопчини
бо поважні є прчини
адже гуляв він з усіма
і з усіма творив ліла
Грав на баяні не гітарі
був умілий у цій справі
і між хлопців верховодив
так життя своє проводив.

В одну дівчину закохався
і в коханні їй признався
було їй пятьнадцять літ
була для нього...цілий світ.
Ві людей в садку ховались
і так ніжно цілувались
не зрозуміло як це сталось
чи може просто показалось
але у них все те пройшло
хоч і боляче було.
про це її узнала мати
і почала в неї питати
з ким,коли і як було
чи не насильство це було
І донька їй розповіла
коли і з ким вона була.
За це мати її побила
з ним гулять заборонила
за нею дуже вже слідила
А чому все так було?
(в нього багатства не було)
а її хотіла мати
за багатенького віддати.
Ну і що?...уговорила
і дівчина так зробила
вийшла заміж за другого
не мала радості від того
Хлопець теж погорював
другу дівчину покохав
і подався з нею в місто
там зажили,щасливо,звісно.


Рецензии