Роберт Конквест. Дальний запад

Роберт Конквест

ДАЛЬНИЙ ЗАПАД

Мигрирующих к северу бизонов
Преследует индеец с томагавком.
Зима и лёд. И никаких резонов –
Лишь вечная вражда да черепа без скальпов.

С их ружьями и волей методисты,
Опутав континент железной сетью
Путей, смирили золотую лихорадку
И войны кланов с дикой кровной местью.


Robert Conquest

FAR WEST

The tribes would follow the northward-trekking bison
Flat-forehead Mongols with sandstone axes.
Winter brought bitter war, ice on
The lakes, and the scalped bleeding skull.

For a drunken moment the routine relaxed
On a sniggering continent of goldrush and vendetta
Till Methodists with revolvers and directed will
Clamped down the railroad like a fetter.


Рецензии