To London station I have come, из Ясномысля

To London station I have come,
and cried for a long time,
oh Russia, you my native land,
how low is your decline ...

I looked around and recognized
buildings, roads, faces, people,
Can it be true in the past life
and happiness is real...

Here stones and moss, gardens and parks
to me so clearly talk,
the space by kins here buzzes, hums..
Russia, at last you go..

Passed like a dream so bad and hard,
as harbinger of hell,
and as a slave, I kiss my shackles
and throw myself away!

Ясномысля переславлев


Приехал в Лондон, на вокзал,
 и долго, долго плакал,
Россия, родина моя,
как низко же ты пала...

Смотрю вокруг и узнаю,
дома, дороги, лица,
Ужель в жизнь прошлую попал
и счастье мне не снится...

Здесь камни, мхи, сады и парки
так внятно говорят,
Гудит, гудит роднёй пространство...
Россия, ты прошла...

Прошла, как сон дурной и тяжкий,
и как предвестник ада,
Как раб, целую кандалы
и прочь себя бросаю!


Рецензии