Богородична Пасха

                Воспойте, людие, Матери Бога нашего, воспойте:
                днесь бо всесветлую душу Свою в пречистыя длани,
                Иже из Нея воплощшагося без семене предает:
         Егоже и молит непрестанно, даровати вселенней мир, и велию милость.

С ореол  със пшенично-златиста окраска
и с трепетно ангелско пение
докосва сърцата Богородична Пасха,
докосва сърцата Успение.

Събрани край Твойта света плащаница,
разливаща дъх ароматен,
проронваме тихо за Тебе сълзици -
наша света Богоматер.

Живота родила, Пречиста Девице,
и Теб ли смъртта Те попари?
Но, ето - Сам Бог Те възнася, Царице,
във рая и славят Tе всичките твари.

И славим Те всички с възторг, с умиление.
Достойно е за облажаване!
Достойно е живоносното Твое успение
и за Господнето възвеличаване.

И в Твойто успение света не остави.
За него се молиш вовеки.
За нашите скърби, беди не забравяш –
да измолиш ни участ по-лека.


Рецензии
Прекрасные стихи!!!

Антон Куприянов 4   28.08.2014 08:19     Заявить о нарушении
Спасибо, Антон! Желаю Вам здаровья и спасения!

Румяна Лазарова

Румяна Лазарова   28.08.2014 08:36   Заявить о нарушении