Между поезията и металографията

Задъхана, сияйна, пъстролика
и нежна като арфен звън,
със слънце като капка във иглика
пролет млада е дошла навън.

През прозореца ръце протягам
и пълня шепите си с ярък ден,
в най-голям мащаб го намалявам
и скривам го дълбоко в мен.

За да мога в лабораторията здрачна,
сред стени замислени и слепи,
щом тежък труд направи ме невзрачна,
аз мигом да разтворя шепи.

И тогава като ведро слънце,
като светлинен пъстър сноп
да блесне малкото метално зрънце
под уморения ми микроскоп.

И волята ми в тоз миг да е благословена –
моля те, мой Господи Иисус Христос –
в безкрая между две вселени
да построя от стихове кристален мост.


Рецензии