Фiлософам

Як же, до бiса, хочеться вмiти говорити складними фразами
не штампами, засмальцьованими вiд багаторазового вжитку
а з фiлософським пдгрунтям, що вдається маргiнесам напiдпитку
та й те, коли мiсяць перегукується з сонця активними фазами

Щоб у отому висловлюваннi проглядав сенс людського буття
можливо, в скороченнi, не для розповсюдження серед широких мас
повертали б оцi слова людей в профiль або в анфас
не даючи конкретних назв, не вимагаючи визнання чи каяття

Закарбувалися в пам'ятi б, як на долонях лiнiї долi, любовi, життя
але виринали б тiльки доречно, до випадку, проти нашої волi
як щодо створення людини шляхом злиття
сперматозоїда й яйцеклiтини, iнь i ян, Дiонiса i Флори?..

Справжнiй фiлософ - дитина, бо не вiдає логiки свiтобудови
тiльки здогадки, припущення що це i як
серце ще не болить, мозок не знає втоми, межi моралi не затискають лещат

Свiт у дитинствi є шар, легкий i прозорий
в руки вiзьмеш - розiб'ється й трiсне навпiл
наче коштовний скарб, мацаєш його основи,
наче повiтря Вiтчизни, вдихаєш його ефiр


Рецензии
Цікавий твір, цікава думка! У нинішньому світі занепаду істинні мудреці трапляються рідко... Дуже рідко...

Ли Чень Дао   02.07.2014 17:08     Заявить о нарушении
Дякую! Аби стати філософом, треба критично оцінювати світ та себе в цьому світі, щоб розум не був затьмарений передсудами, а це ой як нелегко...

Бодегита   02.07.2014 17:16   Заявить о нарушении