Чи Е тая правдонька?

   - Чи справедливо дотримуватись нами ж встановленних законів,поки вони нам приємні, а неприємні порушувати? Та, може, правда є правдою  для інших, а не  для нас?
   - Ні, правда однакова для всіх, і для нас також.
   - Та, може, коли нам, а не іншим доводиться помирати, то і правда
         перетворюється на кривду?      
   - Ні, Сократе, правда зостається правдою при всіх обставинах.
                /Із діалогу Сократа та його учня Крітона./ *

Що діється в Світі?! –
Всі правду шукають.
Самі правдолюбці
До ладу не знають...

Чи є тая правдонька
На білому Світі?
Чорної фарби
Вистачить кривді.

Усе сплюндрує
Чого не торкнеться –
Людство з брехнею
Не розминеться.

Дурно шукають,
Бо, як і знаходять –
Знову втрачають,
По колу всі ходять.

Багаті не бачуть,
Високі не чують,
Як лихо спіткає –
Тоді репетують.

Мови, границі
Людей поділяють,
Навіть релігії
Ніяк не єднають.

Поглохли, посліпли –
За правду вбивають?
Чому ворогують?
За що помирають?

В минуле оглянешся,
Думки обсідають –
Злобі й ненависті
Не видно краю...

Чому Бог не чує,
Що люди благають?
Бо отповідь дав би
Всім, хто страждає.

                25.IV.2014р.
--------------------------------------------          
* «Тіні» В.Г. Короленко.


Рецензии