Борисова Ольга Михайловна - Незнакомка

НЕЗНАКОМКА

Трамвай ждала, стояла между нами,
Одетая в осеннее пальто.
Бесцеремонный ветер затуманил
Её глаза, искавшие тепло.

В лице сквозило к ветру недовольство,
Рука в перчатке поправляла прядь,
Вносившую великое расстройство
В её во всем взыскательный наряд.

Но в суете счастливою улыбкой
Вдруг озарилось милое лицо.
Заплакал рядом ветер, как под пыткой,
Увидев обручальное кольцо.

Потом она воздушною походкой
Вошла в трамвай и села у окна.
Расстался ветер с неземной находкой,
Её оставив в наказанье нам.

Превела на Български: ЮЛИЯНА ДОНЕВА

НЕПОЗНАТАТА

Тя чакаше трамвая редом с нас,
облечена във есенно  палто.
Безцеремонно вятърът замрежи,
търсещите топлина очи.

От вятъра се смръщи недоволно,
ръка протегна, кичура оправи.
Голямото разбъркване настана
в безупречното  нейно облекло.

Щастливата й трескава усмивка,
озари за миг лицето мило.
Заплака вятърът като измъчен,
халката й годежна забелязал.

А после тя с въздушната походка,
в трамвая влезе, седна до прозореца.
Прости се вятърът с неземната находка
и остави я на нас, за наказание.


Рецензии