Чорнобиль озвучено

И восстали машины из пепла ядерного огня,
И пошла война на уничтожение человечества,
И длилась она десятилетия.
Но последнее сражение состоится не в будущем,
Оно состоится здесь, сегодня ночью…
Джеймс Кемерон

Пам'яті учасників ліквідації Чорнобильської катастрофи присвячую

Це помста людству грізної машини,
Не мирний атом вийшов на війну,
Нейтронна смерть, Чорнобиль, чорна днина,
Біда прийшла у рідну сторону.

На первомай розквітлий кумачами
Реактор розметало в одну мить
І знову бій, Вкраїну не мечами
Шматують, нищать, все живе горить.

Пищить дозиметр, стрілка поверх двісті,
Туди неможна, там чатує смерть!
Усюди, у воді, траві  і листі
Біда по вінця, чаша болю вщерть.

Одних у Крим, а інших у Карпати,
Куди небудь, подалі від біди…
Всю правду про Чорнобиль треба знати,
Про ядерний вогонь, його сліди.

На сотні років прописалось зло
В рудому лісі, в прип'ятських намулах,
В порожнім місті скрізь воно лягло
І завтра обернулося минулим.

Дозиметрист, "колючка", пост, ворота,
Довкола саркофагу - тишина.
Тут я ходив, ходила наша рота,
Такого не побачиш в страшних снах:

Гелікоптери, танки і машини,
Бочівки, залізяччя, інший хлам…
Забуте місто котиться в руїни,
А іграшки залишені вітрам.

Століття - мало, ери - забагато,
Градирня не куріє як колись,
Чорнобиль в самоті стрічає свято,
Біда із чорним разом тут зійшлись.

Двадцятка непомітно промайнула,
А там і тридцять, п'ятдесят, вже й вік,
Забудеться, стече, піде в минуле,
А він вестиме смертний людський лік.


Ігор Стожар

http://salamandra.if.ua/stg1/chornobyl11.mp3


Рецензии