Валентина Йотова-Тодорова - Перо от паднал ангел,

Печален е онзи ден
в който от пръстта ще възкръсне
виновният, за да бъде съден.
Затова пощади го, Боже,
милостиви Господи Исусе!
Дай им вечна почивка!
Амин.

Със зората пристигнал, край порта и покрив порутен
китка здравец оставих, усукан със слънчеви нишки,
та – когато градът се окъпе из бъдното утро,
даже спомен да няма от болки, тъги и въздишки.

Да забрави как хлипа вдовицата свойта несгода
и дечицата дребни да има с какво да завие,
да прогледне слепецът, а хромият пак да проходи,
и да пуснем във шепата на печалния просяк магия.

Да се кротне градът – да изпушат комините тежко.
Да измие дъждът от чернилки и сажди площада.
Да обърне най-сетне народът очи към небето.
... Ала някой извика: – За крилата му давам награда!

И тълпата се свлече над грошове, целунали плочника,
изведнъж ослепя, полудя – сякаш бик пред червено.
И потече на черни катрани, завря, заклокочи –
и с ръце нечестиви начена да къса – от мене.

Свих на шепа душа – и, по-дълго, отколкото трябва,
в; луна – пълноглава! – подпряна на мрачния хълм.
И олеквах – и гледах как градът – сякаш в буйно пиянство,
със перата ми кичи на арките облия гръб.

Оголял и безкрил – приюти ме, самотна, гората.
Над очите ми сянка се сурна – и мрак се сниши.
И заспивах аз – все по-далече от Бога – бездомник във рая –
аз – последният ангел, дръзнал грешния свят да спаси.

(перевод с болгарского Стафидова В.М)

Перо падшего ангела

Печален тот день
Когда из пальца
Родится виновник,
Чтоб быть осуждённым
Пощади его Боже
Милостивый Господи Иисусе!
Дай ему вечный покой!
Аминь.

Небосвод тёмной ночи восходом багряным порушен
За стремились  к цветам солнца красного тонкие нити
Скоро город погрузится в тёплое, светлое утро
Вас покинет тоска вы забудетесь и восхититесь.

Но рыдает вдова разогрев до красна сковородку
Ей бы бедной согреть, накормить своих малых детишек
А прозренье слепцу, а хромому прямую походку
И немного чудес и охапку-другую дровишек.

Успокоился город устало вздыхают камины
Площадями  проносится дождь очистительным градом
И народ в небеса устремляется взором невинным
…ему крылья обещаны белые кем-то в награду.

И толпа затряслась только-только запахло деньгами
Словно бык разъярённый на красную тряпку несётся
И течёт и орёт всё живое затопчет ногами
От меня отрывает и это ему удаётся.

Я свернулась душой и зажала до хруста ладони
Проплывает луна полноглавая, быстро  холмами
 Скоро в оргии пьяной народ бесхребетный  утонет
Никакими потом ты его не спасёшь чудесами.

Без одежд и бескрыл – приюти меня старая роща
Под глазами мешки разукрашены чёрною тенью
Я последний твой ангел дерзнувший молитвой  попроще
 Чтоб спасти нашу грешную, блудную, бедную землю.


Рецензии