Sulauzyta Jono koja ir...

                1956 metu sausis buvo labia saltas ir naktimis temperatura nukrisdavo  iki 30 laipsniu salcio. Rekordine beveik 43 laipsniai salcio – uzfiksuota 1956 m. vasario 1 d. Utenoje.
Tais metais Jonas Vebeliunas dirbo Sakiu rajono finansu skyriaus draudimo inspektorium. Darydami eilini Luksiu baznycios pastato ivertinima, Jonas, po stogo apziuros, pasiskubino ir nusoko ant zakristijos lubu. Lubos neislaike ir jis, jas pralauzes, nukrito i zakristija. Taip Jonas, su sulauzyta koja, papuole i Sakiu ligonines traumatologini skyriu. Kartu su juo palatoje gulejo dar du ligoniai, vienas su nusaldytomis kojomis, o antras su suzeistu uspakaliu is medzioklinio sautuvo.
Pas Jono palatos kaimynus buvo viena istorija. Tuometiniane Sakiu siaures pakrastyje buvo sodas ir jame buvo biciu aviliai. Soda ir avilius saugojo sargas su medziokliniu sautuvu, uztaisytu druska. Viena is naktu, sargas ramiai sedejo prie nedidelio peciaus sargo namelyje, nusiemes batus ir kojines, ir sildesi. Isgirdes nedideli triuksma sode prie aviliu, pagriebe sautuva ir isbego i lauka. Pamates vagi, bandanti atidaryti avili ir isimti biciu maista, palikta ziemai, suktelejo. Vagis, viska metes, nubego i sodo giluma. Sargas ji megino pasivyti, ir matydamas, kad nepavys, issove is savo sautuvo. Kiek truko ju begiojimas, sunku pasakyti, bet vagis su druska uzpakalyje ir sargas su nusaldytomis kojomis, nes basas saltyje vaikesi vagi, papuole i ligonine.
Is visu triju ligoniu tik vienas pazeide Dievo istatyma. Tai vagis. Antras, saugodamas turta neapgalvotai skubinosi ir buvo nubaustas. O Jonas irgi pasiskubino, nusokdamas ant supuvusiu lubu. Isvada – niekados nesiskubink ir busi pirnas. Gaila, kad tuos paprastus daigtus mes suprantame tik ismegine ant savo kailio.

p.s. Jono koja sugijo, bet visa gyvenima primindavo apie save. Kai atsiklaupdavo, tai atsisoti be, ranku pagalbos, negaledavo, nes kelieno sanarys uzstrigdavo ir ji ranka reikedavo “perjungti” kaip sofos fiksatoriu.


Рецензии