Сьитменлёх - сахалтан. Нехватка - от недостатка
НЕХВАТКА - ОТ НЕДОСТАТКА
(Лирика пансофийной поэзии)
"Куллен туро сьырнине Шав кётетёп.
Кайок пек мошорланса Пурнас тетёп"
Елена Николаева. Асамло тёнче, с.11
Сьырап ворсьса мар, сана сунса.
Эсё шав кётни - хой килнипе
Сьырлахни сьителёксёр. Курса,
Хутшон-ха йышпа ыт тунипе!
Ховах ытса курно пуломра,
Хов тата пулома хутшонни
Паха та хакло. Эс Туроран
Ялан кётни - пултарайманни!
Тахату сан сахалтарахран
Тухать-ись "Туроран шав кётни".
Пёчёклет кётнине Туроран
Пысоклат ховонтан килнине!
Анчах усалпа ыро йотавлох
Хушшинче пур пысок уйромлох:
Усаллох - укевёшлё путок,
Тюреме тавронайми колток!
Ыр-тахатна эс аталантар!
Хар-еккюна самай тимлесем,
Санранах юрохса тухайчор
Ыро ёсьсем, тыткаланчоксем!
Вотанав чаравсенчен хотол!
Усалло чараксенчен татол!
Йыш умёнче нумайрах калась,
Пулё санран чон-чонах совось!
Човаш чёлхи пуян-тасине,
Килёшет мана, эс котартни.
Сёмак сомахпа та малашне,
Пултор санра совось-пирёшти!
Туроран лекни, эсё онлан,
Кашнинче пур тёрленнё пайё;
Вол – ёмёр кирлё «ыро пайё»;
Торош - онтолса она туян!
Палорё-ське хар-еккюнта та
Туро маннинех те туянни,
Туро пирех тата пит шанни
Пит сьырлахторччё-ське паятан!
Вёсьленчё ирт-ёмёрпе самант
Туро пире алран сьавотни,
Сёрсьийёпе утма вёренни,
Юнашар Унпа утни – пёртан!
Сьитеретпёр сьав сьитменнине,
Сыпатпор эпир сахаллине.
Туро йёркипе те йёркевё –
Кёрет кусьа «чёре анавё»!
Турра шекёр! Пире пёрутло
Ура сьине пат торатношон.
Пусьланать халё чух 1000 сьулло
Сьёр сьинчи Тюбелле Патшалох!
29.05.2013.
Свидетельство о публикации №113060407966