Trees by Una Currie

     Una Currie
       TREES
Trees, they're funny things -
   They hurt somehow;
I've seen the whole sky caught
   In one black bough.

Pines I've loved best.
   You hear the sea,
All swelling soft and hoarse
   In just one tree.

They stand all black and tall,
   With stars between
Their strong dark boughs some nights.
   I know. I've seen.

I've watched trees drag and droop;
   Seems they weren't meant
For towns - all crying 'gainst
   The sky, and bent.

That hurt a bit, but pines -
   They stir me deep,
They stir me deep,
   They never sleep.

They hurt somehow, do trees.
I've loved them all,
But pines, they twist my heart
With their wild call.
        * * *
      Уна Карри
    (Новая Зеландия)
       ДЕРЕВЬЯ
Деревья странные созданья,
Рождают боль и сплин,
Видала: небо зацепилось
За чёрный сук один.

Сильней всего люблю я сосны,
В них голос моря жив,
И мягкий вздох, порой несносный -
Так дерево дрожит.

Стоят они черны, высоки,
Меж ними россыпь звёзд;
Как ночь темны и одиноки,
Найдёшь потёки слёз.

Деревья, те, что увядают,
Могли бы в городах
Кричать безмолвно, как страдают,
Под небом ждёт их крах.

Это частица боли; сосны
Меня волнуют, да!
Негромкий шум, как скрип колёсный,
Не спят они всегда.

Мне причиняют боль деревья,
Люблю без громких слов;
Но сосны в душу мне засели,
Неистов тихий зов.
         * * *


Рецензии