Вечност

          На внучките ми Рая и Деница


У нас вали.
Отвънка сух е здрачът,
но вътре влага мокри моя гръб –
за нещо свое внучките ми плачат
и моят свят се дави в детска скръб.

Трогателни сълзи, гореща влага,
която смешно руква изведнъж.
Момиченцата тръгват да си лягат
и ще престане този странен дъжд.

Децата вече са успокоени –
тъй доверчиви в детския си свят,
но техните сълзи ще капят в мене,
ще парят в мен и след като заспят.

Те още не познават скръб такава,
която срутва планини над нас.
И по-добре!
Дано не я познават
до сетен дъх, до сетния си час.

Децата ми все още не разбират,
че няма много дълго да са с мен,
че на земята все пак се умира,
че даже те в един далечен ден...

Не позволявам!

Всичко друго може
на този лош, неблагодарен свят,
но не децата...
Чуваш ли ме, Боже?
Децата ни са вечни.
Нека спят!


Рецензии