Суму, тужить мо серце...

/H. Heine "Mein Herz, mein Herz ist traurig..."/

Сумує, тужить моє серце
Посеред буяння весни;
Стою, притулившись до липи
На давній могутній стіні.
 
Спокійна ріка підо мною
Несе свої води ясні,
Та шум її хвиль не заглушить
Малого рибалки пісні.

На іншому березі видно
Маленькі барвисті хатки,
Сади, і людей, і худобу,
І луки, і ліс, і ставки.

Дівчата до річки білизну
Несуть і стрибають в траві;
Колеса млина пінять воду
Аж тут чутно буркіт глухий.

А попід стіною хатинка
Стоїть, зачаївшись в тіні;
Солдат у червоній одежі
Там ходить туди і сюди.

Він крутить як хоче гвинтівку
Бере на плече й на приціл;
Рушниця виблискує в сонці:
Стріляй мені в серце, жовнір!


Рецензии