Дунав

Казват, в Черно море се влива
тъмносинята дунавска вена...

Географията е несправедлива,
географията е несъвършена –
Дунав тече през равнините,
Дунав кваси Балкана, стария,
стига Бяло море с водите си...

Но се влива в България!

Праща изгледи от морето
стар приятел, живеещ в Малта.
Пише: “Лягам си в Ла Валета,
а се будя среднощ из балтата...”
Дунав бистро тече през дните ни
– синя свила живота ни везе –
и се влива тихо в душите ни.

Всъщност туй е вече поезия.

И петте континента покрива
тъмносинята дунавска вена,
и у всеки от нас се влива.

Но изтича Дунав от мене!

Казвате, че извирал, милият,
на Шварцвалд от скалистата почва?
Аз съм също Шварц по фамилия,
името ми със Вал започва.
И денят ми над Дунав изгрява,
вечер дунавски залез ми свети...

Имам право да настоявам –
Дунав извира в сърцето ми.


Рецензии