Литургия

Броди светла мъгла под високия свод
с изрисувани древни светии,
в тишината на храма две шепи народ
мълком слуша света литургия.

Кандилата припукват в мъждив ореол,
светят виното с хляба в олтара,
върху свещника стар до самия престол
десетина свещици догарят.

Шепне тихи молитви Йоан Златоуст,
византиецът с устните бледи,
сред църковния мрак мълком страда Исус
и Йехова от купола гледа.

И е душно в мъглата под кръглия свод,
сред икони и мъртви светии –
не с кадило се служи на този народ,
не това е света литургия!

Има полкове нови велможи край нас,
легиони метеки* богати –
имат всичко – пари, положение, власт,
имат злато.
            Да плащат със злато!

Щом са служили още в Египет и Рим
литургия богати патриции,
значи можем, наместо тамян да кадим,
да възвърнем онази традиция

и макар триерархия* в днешния ден
да е странна и трудно възможна,
Златоуст би написал и днес вдъхновен
литургия за всички заможни;

без свещи и тамян под църковния свод,
без рисувани бледи светии –
за добрия отчаян и гладен народ
най-добрата света литургия*.

_______________

* Метеки – чужденци и освободени роби, сред които богати занаятчии, робовладелци, търговци;
* Триерархия – снаряжаване на триера, считало се е за  извънредна литургия;
* Литургия – от гр. leos – народ и ergon – дело, служене, служене на народа – държавна повинност, изпълнявана от състоятелните граждани и метеки – издръжка на състезания, симпозиуми и др. Била разпространена в древногръцките полиси, елинистически Египет, Рим и Византия.


Рецензии