Краят на света

Кога настъпва краят на света? -
Човечеството пита се тревожно.
След хиляди лета или сега -
прогнозата едва ли е възможна.

Нима ще можем туй да разберем,
ако не ни е дадено от Бога,
какво ще стане в идния момент...
Пророци нароили са се много.

Не спираме да дирим чудеса
в наследството на маи и ацтеки.
Все ровим се в старинните книжа,
забравили дълга си на Човеци:

Не даваме на ближния си хляб,
ни даже риза, камо ли пък обич.
Обръщаме ли другата страна,
когато зашлеви ни хорска злоба?!

На злото не отвръщаме с добро,
а с черна мъст и злъч старозаветна.
Не можем да обичаме врага,
залутали се в бъдеще далечно.

За обич сътворявал ни е Бог.
Условие свещено е поставил,
за да ни има в този свят жесток,
на злото от греха да се избавим.

Ще чакаме ли края на света,
та тези истини да проумеем
и да обикнем малките неща,
да се научим просто да живеем?!
17.12.2012г.


Рецензии