Играта III
госпожа Съдбата ни събра,
а хлапакът Случай ме научи
да играя вашата игра.
Кожената чаша да разклащам
с трите зара – секс, пари и власт.
Вече зная – всеки риск се плаща,
но рискувам всъщност само аз.
Има риск...
и все пак ще заложа...
Господин Живот, да вдигнем тост!
Може би успехът е възможен
с трите зара – бяла змийска кост.
Три шестици искам да улуча
и светът да ахне изумен.
В ъгъла стои хлапакът Случай...
Господин Късмет, играйте с мен!
Този зар за мене много значи,
вън се съмва, свършва моята нощ.
Помогнете, госпожа Удача –
хвърлил съм последния си грош.
Господин Животът изпод вежди,
гледа към зеленото сукно;
помогнете, госпожа Надежда!
Боже мой – едно..., едно..., едно...
Господа, това е хитрост стара!
Този трик е прекалено прост.
Дайте да погледна трите зара –
тази зла, фалшива змийска кост.
Шест страни – и всичките еднакви,
и – “едно” – личи върху шестте;
С този зар провалът ме очаква
като със белязано тесте.
Зная, господа, отлично зная
крупието, господин Живот,
само с тези зарове играе.
Зная...
Но сега съм аз на ход!
Дайте зарове с по шест шестици!
Хей, Живот, залозите вдигни!
Стой до мене, госпожа Амбиция!
Госпожа Удача, помо...
Свидетельство о публикации №112112702875