Нощ в Рая

Полуздрачът се спуска отсреща по склона
и полите си черни раздърпани мята –
хоризонтът виси като стара икона
върху древния тъмен олтар на земята.

Течен мрак се събира високо в небето
като локва мастило наситено-синьо;
зад завоя на Дунава призрачно свети
златна капчица залезно слънчево вино.

Тишината е гъста, тревите заспиват,
не помръдват листата на стария орех,
и луната потегля на път мълчаливо
пряко Млечния път през полетата горе.

Звездна приказна нощ е приспала безкрая
и нашепва на вятъра приказка синя,
звезден прах пеперудено пада над Рая
и сребрее огромната райска градина.

Спят Архангели, свили криле белоснежни,
спят, отпуснали морно глава, Херувими,
спят безгрешни Господства в пресветли одежди,
отпочиват, потънали в сън, Серафими;

спят сред райски видения Сили и Власти,
спят, омаяни в ласкава дрямка, Престоли,
бели Ангели спят,
сред жасминови храсти
Начала са заспали по Божия воля*.

Но в дълбокия сън на спокойната вечер
неразумни души разтревожено скитат –
в тази райска градина покоят е вечен,
но не пращат видения сънни звездите.

Спят без сънища всички небесни светии,
Свети Дух да сънува дори не умее,
не сънуват Творецът, Иисус и Мария,
не познава небесното воинство Морфея*.

А душите са друго.
Сънуват душите!
Не живее човек без мечти на земята,
а единствен сънят претворява мечтите
и човек е щастлив, и ликува душата...

Блика свят благодат зад вратите на Рая,
вечна радост искри, вечна песен се чува...
Но сред вечно блажество какво да мечтаеш
и когато заспиваш – какво да сънуваш?

Без мечти и без сънища нощ под звездите
е мъчение даже сред райски градини.
И се скитат тревожно из Рая душите,
обеднели без своите сънища сини...

Без мечтите си светли какво е човекът,
щом душата му в мъртви пустини се скита?

Искам белите сънища в дрямката лека.
Нямам нужда от Рай.
Аз си искам мечтите!

_____________

* Божието воинство има своята йерархия – във висшите чинове са Серафими, Херувими и Престоли, в средните – Господства, Сили и Власти, в низшите – Начала, Архангели и Ангели;
* Морфей – в гръцката митология – бог на сънищата, син на Хипнос, бога на съня.


Рецензии