Виктор Самуилов с болгарского

ВНЕЗАПЕН АВТОПРТРЕТ
Някаква дама (не знам по какви си канали)
Била ми издирила днес телефонния номер.
Жизнено важно било да се срещнем. Така ли?
Да, вярвайте, много е важно. Така ли? Е, щом е…

Всеки човек е суетен. И аз съм. Та значи —
не се колебая… Да. В осем. Пред киното. Чао.
Ало, прекъсва ме тя, извинете, обаче
В тълпата пред киното как ли ще ви разпозная?
Вярно бе, как… Ами как: … попрегръбен се мъкна…
ръст —  малко под средния… възраст — към средна и нещто…
друго какво… с очила съм… плешив съм…

И мълквам…
Къде се е юрнал такъв да ми ходи на срещи!

ВНЕЗАПНЫЙ АВТОПОРТРЕТ

Некая дама (как видно, по тайным каналам)
Мой телефонный нарыла — увы! — номерок.
«Жизненно важно нам встретиться!» — дама сказала.
«Ой ли?» «Поверьте мне! Это судьба, это рок!»

Суетны люди. Я тоже. Ну ладно — решаюсь.
«В восемь. У кинотеатра. До встречи. Пока».
«Ах, — спохватилась вдруг дама, — я так извиняюсь,
но
в толпе перед кино
как вас узнать: рост,
                вес,
                цвет пиджака?»

Что же сказать?
Я сутулюсь... Пиджак ношу черный…
Рост — где-то средний… А возраст? Тож средний даем!
Дальше: в очках. Лысоват…
Замолчал удрученно.
Где уж такому
              таскаться на встречи
                с дамьём!


Рецензии