Апокалипсис

                Qui vivra verra*

...И веднъж ще се втурнат от нищото Гог и Магог*,
/щом пророците казват, навярно така и ще бъде/,
бяла ангелска рат ще надуе небесния рог
и светът ще се струпа пред трона на светлия Бог,
а Синът му възкръснал ще седне над нас да ни съди.

И ще бъде Исус справедлив и всевещ магистрат –
като зелки душа след душа на везните ще слага,
ще претегли доброто и злото на белия свят
и без вещи лица, без свидетели, без адвокат
всеки своята тежка присъда ще чуе веднага.

Ще е спомен отдавна ужасният Армагедон,
победен и отчаян ще моли за милост Армилий*,
Саваот ще скучае, навярно, на райския трон,
ще се трупат светците на седми небесен балкон,
а Исус ще си бърше челото, останал без сили.

И когато последната дребна душица без жал
през кантара на Страшния съд ококорена мине,
ще въздъхне Спасителят морен, внезапно разбрал,
че, създаден от кал, до смъртта си човек е от кал
и от кал ще остане дори след хиляда години.

Ще му стане ли ясно, обаче, че в този живот
никой Божия, Страшния съд
справедлив не признава –
кой е искал да бъде човек под небесния свод
и кого е попитал самотният стар Саваот,
еднолично решил преди време Адам да създава?

Щом без мое съгласие тук на света съм роден,
откъде накъде някой друг правила ще налага?
Щом решава Всевишният моя живот вместо мен,
как така ще ме плаши с тръбите на Съдния ден
и защо на везните душата ми силом ще слага?

Ще му стане ли ясно накрая, след Страшния съд,
че отново останал е сам сред простора на Рая;
че роденият вчера – е вече към Ада на път,
че от хаос към хаос през грях и съблазни светът
цяла вечност се движи и път към доброто не знае?

Пренаселен е Адът – отвсякъде дебне ни грях,
не останаха хора за Рая – днес няма светии;
в две столетия вече живея – такъв не видях,
ако някъде има – не съм се натъквал на тях
и не вярвам Исус сред душите светец да открие.

За какво е тогава кошмарът на Съдния ден,
щом без него и с него сме в Ада с присъда сурова?
Най-добре е да бъде Йоан Богослов отменен
и да пишем на входа на оня митичен Едем:
“Този Рай е в ремонт. Сатаната работи!”
                Йехова.”

__________________

* Апокалипсис – букв. откровение – откровението на св. Йоан Богослов, съдържащо седем видения за края на света, последната от книгите на Новия завет;
* Qui vivra verra – който е жив, ще види; ще поживеем, ще видим;
* Гог и Магог /в Исляма – Йаджудж и Маджудж/ – два диви народа, чието нашествие ще предшества Страшния съд;
* Армилий /Унищожителят на народите/ – у евреите – олицетворение на Антихриста – чудовищен риж плешив великан.


Рецензии