Сълза

Как бързо “съм” през времето минава
и става “бях”...
...И как необратимо
жаравата на дните ми изтлява
и става прах!

А “съм” на “бях” изобщо не прилича
сега, нали?...
И “съм”, и “бях” – това съм аз,
но тъй различен,
че ме боли.

Нали върхът скалист ми бе
до рамото –
или бях просто млад?
Нали бях вятър?
Днес съм полъх само
над този свят.

Нали ми бяха вчера
до коляното
морета зли;
бях волна степ...
Е, да, но съм поляна –
от туй боли.

Нали в небето ме издигаха
крилете ми?...
Сега пълзя!

От “съм” към “бях”
се спуска по лицето ми
една сълза.


Рецензии