The poplar Тополь

The poplar
Why do you always stand there shivering
Between the white stream and the road?
On bicycles ,in carts, In motor-cars;
The Waggoner go by at down;
The lovers walk on grass path at night.
Stir from your roots ,walk, poplar.
You are more beautiful than they are
I know that the white wind loves you,
Is always kissing you and turning up
The white lining of your green petticoat
The sky darts through you like blue rain,
And the gray rain drips or your flanks
And loves you
And I have seen the moon
Slip his silver penny into your pocket
As you straightened your hair,
And the white mist curling and hesitating
Like a bashful lover about your knees
I know you poplar
I have watched you since I was ten
But if you had a little real love
A little strength
You would leave your nonchalant idle lovers
And go walking down the white road
Behind the Waggoner
There are beautiful beeches down beyond the hill
Will you always stand there shivering?

Тополь.
Почему ты стоишь и дрожишь на ветру здесь один
Между белым потоком воды и туманной дорогой?
Проходящие здесь исчезают в дорожной пыли
На телегах, машинах с которых лишь веет тревогой.
И извозчик бредет, вниз спускаясь по ней,
Пары топчут тропинки в траве под луною.
Ну же, тополь, пройдись, оторвись от корней,
Ты прекрасней, чем люди, что рядом с тобою.
И я знаю, что ветер в тебя лишь влюблен.
Он целует тебя и все выше вздымает
Белоснежный подклад под зеленой листвой,
Небо синим дождем сквозь тебя протекает.
Дождь влюблен лишь в тебя, если каплями бережно гладит.
И я видел луну, что монетой сияла в кармане,
Когда ты белый пух своих снежных волос отпускал.
И туман мелко вился и тихо дрожал.
И я помню тебя с того дня как исполнилось десять.
Если б ты был силен хоть для крошечной светлой любви,
Ты б оставил здесь все и ушел прогуляться по весям,
До прекрасного бука за нижним холмом мог дойти.

(заняла 3-е место в городском конкурсе)


Рецензии