Голата маха

                “Пиши с кръв – и ти ще разбереш, че кръвта е дух.”
                Фр. Ницше, “Така каза Заратустра”





Стар безбожник
пред триножник
гола маха днес рисува.
А на мене ми се струва,
че човекът не рисува -
че художникът рискува
и от розово и бяло
сътворява
голо тяло
и му вдъхва дух, душа.

Всъщност май че не греша
- този стар художник има
дарба божия тъй зрима
мъртвото да прави живо.
      
Но застанал пред статива,
как тъй никой не разбра,
че от своите ребра
той измъкнал е едното
и не с четка
– от реброто
като Господ Бог във Рая
тази маха е изваял.

Като стареца, о, Боже,
искал бих и аз да можех
да е всеки стих от мен
не написан, а роден,
та ребро и кръв гореща
в думите да се усещат...

Но за толкова куплети
откъде ребра, поети?

Затова сега прехласнат
пред картината прекрасна
спрял съм в тишина набожна.

Виж ти, Господ Бог –
с триножник...


Рецензии