Минало

“Миналото – това е настояще,
което съществува на разстояние.”
Ли БРЕКЕТ, “Шпагата на Рианон”

Вървя през настоящето.
Пред мене
то се нарича “бъдно”. И е скрито –
мираж, възможност, може би видение,
което съществува зад мъглите.

Зад мен е вече “минало”.
Вратата
към него е заключена навеки –
не можеш да живееш в стара дата,
макар да има някаква пътека
на име “памет”, или просто “спомен”,
която крадешком назад ни връща.

Но пази тежък катинар огромен
на миналото стъклената къща
и само през стените й ни гледа
отдавна изживяното.
Обаче
там образите стават все по-бледи,
додето се стопят полека в здрача.

Но миналото в нас живее!
       Само
на педя, на една ръка далече,
то съществува тук, до мойто рамо...

...Но аз не съществувам в него вече.


Рецензии