Здравей и сбогом

Здравей!
Здравей!
Здравей!...
...и ще го кажа
за стотен път в един и същи ден,
ако те срещна сто пъти. Тъй важен
е този поздрав.

Не за теб – за мен!

“Здравей!” е онова сакрално слово,
което ме съпътства ден и нощ –
в летата жарки, в зимите сурови,
когато съм добър, или съм лош.

Тъй поздравявам хора, птици, къщи...
Какво, че бил мълчал край мен светът –
не поздравявам, за да ми отвръщат:
“Здравей!” е тайната на моя път!

“Здравей!” е онова, което нося,
“Здравей” е смисъла на моя ден
и отговор на моите въпроси.
Безбройните “Здравей!” са цел за мен!

Аз трябва милиард “Здравей!” да мога
да сложа на везните
     и така
да изравня това едничко “Сбогом!”,
което някога ще изрека.


Рецензии