Лунно капричио

                На внучките ми Рая и Деница




Мие Ветрен бели пръсти
в дунавската влага,
вятър ръси светли пръски
– и вълните бягат.
Вечери и от небето
– островърха, млада,
като счупена монета
месечина пада...
...пада и потъва долу,
и злати водата –
мие се луната гола,
къпе се луната.

А реката ври край мене
– Дунав се вълнува;
във вълните отразени
сто луни изплуват.
Къпят се или се давят?
Имат ли причина?
Плува ли или пък плава
тази месечина?
А небето вдига вежди,
цялото в лунички –
във водата се оглеждат
милион звездички.

Може би небето има
звездна скарлатина? –
смее се с очи и кима
тази месечина.
И се плиска, и се къпе
в пяната луната,
а водата, дето стъпи,
лумва като злато.
В облачна хавлия мека
вятърът я скрива –
върху лунната пътека
сто луни заспиват...


Рецензии