Мудрьошки. Гл. 3 Уроки морали

Завжди без хибної скромності
            і в радості, і в горі
Рабом будь своєї совісті
               і паном своєї волі.


Якщо хочеш отримати
         у людей визнання
Не роби ніколи зла -
         і це благодіяння.


Не може бути різних думок
      З приводу ціє  істини простої:
Краса, і розум,навіть геній -
   Все вяне перед душевной добротою.
 


Притримайте гонор,
           заспокойте страсті,
Добрий Ваш намір -
               половина щастя.


Пошук радості
             і щастя -
- Ось джерела твого
              нещастя.


У бажаннях своїх
       будь помірним і скромним.
Бо кратер бажання,
               майже бездонний.


Всі тайни
         випливуть назовні,
Нам судилось
          грішити і каятись.
Так, покаяння
               лікують душу,
Та тут же псують
                репутацію.


Вже майже
          раритетом став
Один з найкращих
         ознаків породи-
Порядність -дуже рідкий
                дар,
Як унікальне
           явище природи.





Розум рідко приводить до багатства,
               багатство зрівняє всіх.
І, якщо, не в грошах щастя,
               то і не в розумі успіх.


Якщо немає у мудреця
                способу законного,
Підлість проти підлого -
                справа благородна.


Йдуть завжди
         стежиною прямою
 Порок і чесність -
          як брат із сестрою.


Коли збиратись простими  думками
            і знаннями нас збагатити,
Слабкий учитель – викладає істини,
      хороший -  іх навчає знаходити.


Якщо з чимось ти не можеш справитися,
Якщо грошей  немає ні гроша,
Навіть недоліки  можуть подобатися,
Якщо в них  проявиться душа.


Приємно, коли   незмінно,
Живеш ти чесно, з чистою совістю.
А розум,камінь  дорогоцінний,
У оправі елегантної  скромності.

Яке обурення!
Який безвинний вид!
Хто більше всіх краде,
Той голосніше і  кричить.


Злочінець і негідник
Повинен твердо знати:
Друзів ніяк купити,
Та легко іх продати.


Зрозуміло і красиво,
             і в пошані,і в ціни,
Якщо в мудрості є сила,
          якщо в силі-мудрість є.


Немає нічого
          нахабної  грубості,
Немає нічого
           відважної  дурості.



Намагайтеся по Землі
                пройти,
Не пилити на життєвому
                путі.


Ось так живемо,
        кутильгаючи  жорстоко,
Від дрібних помилок,
           до значних пороків.


Рецензии