Ездач

“Вече няма коне.
  Има понита.”
Иван ДИНКОВ, “Панорама”

През вените ни скита дребно време,
и язди дребен кон с юзда от връв –
без кожено седло, без звънко стреме
и разранен от шпорите до кръв.

Това е време недорасло, ниско,
с изгърбени от грижите плещи;
това е време с хоризонти близки
и леден дъжд в лицето му плющи.

Преплита конят му крака унило
на този век през лепкавата кал...
Какъв алюр?
Той просто няма сили,
той твърде дълго гладен е вървял.

Не Буцефали – даже Росинанти
отдавна не минават тук край мен...
Да бъде кон, макар последна кранта,
но кон да язди скръбният ми ден!

А този...
Не, той няма да догони
на миналите дни табуна луд.
Какъв ти кон! Това е просто пони.
Не го пришпорвайте – излишен труд!

Но дребното ни време избор няма
и язди пони вместо Буцефал.
А може би ездата е измама?
Стоим.
Мълчим.
До коленете в кал...


Рецензии