Истоки украинская поэзия джерела чигиринские напев
Виглянуло над Чигрином
Сонце із-за хмари…
Т.Г.Шевченко
«Заступала чорна
хмара…»
ДЖЕРЕЛА
(триптих)
Відлетіли роки птахами у вирій.
Їх не повернути, як ти не гукай.
І лише у мріях, колисанках-мріях
Бачу знову юним рідний отчий край.
В білій плащаниці з весняного цвіту
Спочива мовчазно Кам’яна гора.
Ми по ній гасаєм, розбишаки-діти…
Мила, незабутня юності пора.
В козаків награвшись, босоногі вої,
П’єм джерельну воду з кам’яних глибин.
В тиші прохолодній чуєм брязкіт зброї.
Знову снить боями славний Чигирин.
Не випити зроду ту живлючу воду.
В ній козацька воля бувших поколінь.
В ній незламна сила вічного народу.
Мій тобі синівський до землі уклін.
* * *
Святе, віками невичерпне джерело
З м’якою кришталевою водою.
Куди б мене в житті не занесло,
Я повернусь, чарований тобою.
О, земле рідна, чигиринський краю,
Пробач своїх не хрещених дітей.
Дарма ганялись за примарним раєм.
А він отут, в вишневому розмаї,
У щирім слові і труді людей.
У скелях, мохом вкритих, у руїнах
Колишніх башт і стан, старих фортець, -
Така з дитячих літ моя Вкраїна.
За неї ми готові хоч на герць.
* * *
Я повернусь. І горе, і журу,
Усі нещастя в світі подолаю.
Якщо в дорозі раптом десь помру,
Душею-пташкою злечу над рідним краєм.
І не коріть, що, може, десь спіткнувсь
Чи схибив на стежках до вірної дороги,
Душею чистим я до вас вернусь,
До вас, Вітчизни батьківські пороги.
* * *
укладач - донька автора Світлана Станіславівна Бєляєва
Свидетельство о публикации №112071900299