Ср бнорос ранки украинская поэзия

З ПОЕТИЧНОГО ЗБІРНИКА СТАНІСЛАВА БУРЯЧЕНКА «ЗЕМНІ ДОЛОНІ»

РУБРИКА «CУПРОТИ ВІТРУ І НЕГОДИ

СРІБНОРОСІ РАНКИ.

Ранки срібноросі,
Ранки срібнодзвонні.
Сонце ген з-за степу
Вершником червоним.
Стріпує кінь гривою,
Й сипляться на трави
Срібносторожеві
Перли золотаві.
Металеві струни
Бринять між стовпами.
Ранок то видзвонює
По них копитами.
Зачепився шлеєю
За антенну вишку,
Зупинивсь над містом
Відпочити трішки.
Та довго не втримавсь –
В ніздрі чадним димом.
Геть майнув подалі
Над Дніпром грайливим.
Ранку, зупинися,
Зачекай хвилину!
Із тобою разом
В далечінь полину,
Де бринять світанки
У чистому полі,
Вибива морзянку
Жайвір на роздоллі.
Хочу відпочити
Від міського гаму,
Від чадного диму
І нервових зламів.
Та хіба далеко
Утечеш від цього?
Така вже в нас доля
І спільна дорога.
Разом будували –
Разом толк давати,
Бо інакше ранків
Росяних не знати.
Бо загубим свіжість
Чуттів і повітря,
Якщо не нагострим
Неспокою вістря
Проти чвар і зради,
Проти чаду й бруду.
Отоді і ранки
Веселіші будуть.
Отоді і сонце
Вранішнє, червоне
Порадує місто
Дощем срібнодзвонним.

               1973 р.


                *********************************************
Укладач – донька автора Світлана Станіславівна Бєляєва


Рецензии