Сирень и шиповник сатира от украинца

Станіслав Буряченко

БУЗОК І ШИПШИНА

В городі біля тину
Росла шипшина,
А поряд цвів бузок.
- Який із тебе толк?
не ясно от мені, -
Сказав бузок шипшині, -
лиш колючки одні
і більш нічого.
А подивись на мене -
Отакого:
Які-то квіти запашні
Й розкішні на мені;
На них ще й крапельки
Ранкової роси.
Зривають люди цвіт
У хату для краси.
На святі й на весіллі
Я бажаний гість.
Як бачиш,
Незамінний скрізь.
..................................
Почув господар
Ту бузкову мову
Й на те сказав,
Як відрубав:
- Облиш-но зайві
Ці розмови.
Обоє ви потрібні
Для людини -
лиш всяк по-свойому
І в різний строк.
Ти для прикраси
Розквітай, бузок.
Шипшини ж ягоди
Придатні в ті хвилини,
Коли в людини
Взимку горло заболить,
Тоді найкраще в цьому їй
Шипшина пособить.
..........................
Отак і між людьми буває:
Поміж собою чваряться,
У чомусь дорікають,
А поспитать їх -
То за що, -
Й не знають.
А на моє:
Потрібний всяк,
Хто відпрацьовує своє
І користь всім дає
Хоч у малому.
1970 р.


УКЛАДАЧ - ДОНЬКА АВТОРА СВІТЛАНА СТАНІСЛАВІВНА БЄЛЯЄВА


Рецензии