Плач по матер укра нська поез я

CТАНІСЛАВ БУРЯЧЕНКО
               
ЗБІРНИК «ЧИГИРИНСЬКІ НАСПІВИ»
                Пам’яті бабусі Марії
Данилівни і дідуся Івана
                Івановича Буряченків.
ПЛАЧ ПО МАТЕРІ.
Цілу нічку щебетала
по матінці дочка,
щебетала, горювала
побіля тиночка:
- Та й навіщо ж,
мамцю мила,
покинула діток?
Хто ж тепер нас приголубить,
розрає сиріток?
Та й прокиньтесь, матусенько,
і гостей приймайте.
Бачте: людей повна хата.
Ви ж їх пригощайте.
Приїхали іздалеку
сини любі ваші.
А ось доньки, і онуки,
і все село наше.
Уставайте та частуйте,
Ви одна так вміли
радо гостей привітати.
І нас тому вчили…
Мовчать мати на ослоні,
з вуст слова не зронять.
А під вікном вже ждуть коні,
б’ють землю, судомлять.
…Та й повезли неньку-матір
із рідного двору.
…В путь останню проводжають
в сніжну зимню пору.
………………………………………
Поховали на горбочку
поряд з своїм мужем.
А над ними хмати в’ються,
завірюха кружить.
…Не забудуться ніколи
ваші земні справи.
По вас добра залишилась
поміж людей слава.
               

                -«-


Укладач Бєляєва Світлана Станіславівна


Рецензии