Стихи на украинском языке для детей
Станіслава Буряченка
Ці вірші з книжки Станіслава Буряченка "Маринчині оповідки" (вірші, казки, загадки)
З Сергія Єсеніна
ДОБРИЙ РАНОК!
Задрімали зорі в золотім серпанку,
Затремтіло дзеркало затоки,
Грає світло на воді щоранку
І рум’янить неба синь високу.
Посміхнулись заспані берізки,
Розтріпали шовковисті коси,
Шелестять зеленії серіжки
І палають сріблоносні роси.
Біля тину зарості кропиви
Виграють бурштином на світанку
І шепочуть стиха, жартівливо:
«З добрим ранком!»
* * *
КОЛИСКОВА
Люлі, люлі, лелеченьки,
Птахи легкокрилі,
Прилітайте, вас чекають
В краю ріднім, милім.
Швидше, любі, прилітайте
До нашої хати –
Малу доню колихати,
Пісень їй співати.
Приспів:
Люлі, люлі,
Спіть, манюні
Хитрі оченята.
Сплять у лісі
Всі звірята.
І вам час
Вже спати.
Послухались лелеченьки,
До нас прилетіли
І на хату тихесенько
У гніздечко сіли.
Сіли й пісеньку співають,
Доню присипляють:
- Спи, маленька,
Спи, рідненька,
Вже всі спочивають.
Приспів.
Хай зроста доня велика,
Велика та дужа,
Щоб і вітер-лихоманець
Її не подужав.
Щоб не знала наша доня
Ні біди, ні горя,
Щоб щасливо їй світили
І сонце і зорі.
Приспів.
Люлі, люлі,
Спіть, манюні
Хитрі оченята.
Сплять у лісі
Всі звірята.
І вам час
Вже спати.
* * *
ВИРОСТАЄ МАЛЕЧА…
У ласкавій нічній колисці,
Співом маминим залелечена,
Задрімала малеча.
І сняться малечі
Теплі сни,
Рожеві сни.
Відгриміли війни громовиці,
Одяг мирний на батькових плечах.
Спить малеча.
І сняться малечі
Теплі сни,
Рожеві сни.
Та далеко від нашого дому
Десь горить від напалму вечір.
Там
Не спить малеча.
Убивають малечу…
І вмирають сни,
Рожеві сни.
Добрі люди, хороші люди!
Підніміть рідну Землю на плечі.
Хай під пісню лелечу
Уся люба малеча
Бачить сни,
Рожеві сни.
Хай під пісню лелечу
Виростає малеча:
Дочки і сини,
Дочки і сини.
1970 р.
* * *
Свидетельство о публикации №112070306793