Трава
Г. С. Сковорода
1
Мантачать коси. По левадi —
Луна. В промiннi — безлiч жал...
Трава стоїть, як на парадi,
Ще не убита наповал.
2
Тут предки мої. Тут плити,
Не на могилах — в душi,
Варварами розбитi,
Сiрiють, як в споришi
Уже в рудянiм, осiннiм...
А в небесах, в небесах
Отерпло таке безгомiння,
Що страх.
Страх прошептати слово —
Уламки розворушить.
I знов, як предки, бiдово
Жить.
I вмерти — хай не бiдовiш,
Та теж — провально нiмiть...
О трави! Нема медовiш.
О сонця нескорбна мiдь!
3
Розказати, як трави вмирали,
Як тi люди не мерли при них —
Тiльки сходили потом, димами
У життя, де не чутнi громи.
Де гаряча коса костомахи
I її пересохлi кiстки
Теж одним вiдкидаються махом —
За важкi бурштиновi валки...
4
Зноситься i зморщиться,
Спишеться в утиль.
...Божиться, батожиться,
В’ється, наче хмiль.
Коренi не висохли —
Мабуть, дух святий
Ще iз них не висотав
Живодайних сил.
Згадуй молодецькеє,
Без вина хмiльне.
Час пiд боки гецькає,
Зо свiту жене?
Латане, заношене,
Вiку дожива...
Вслiд йому некошена
Хилиться трава.
Свидетельство о публикации №112061602756