Ружа i кульбаба

Дуелі?..
                У панськім маєтку
Лиш ружі палахкотять.
Мизунчик вивчає абетку.
Шаблі перед батьком висять.
Він довго розпалює люльку,
Мов після столітнього сну,
І дмухає димом на кульку
Кульбаби...
                І думку пісну
Ялозить —
Про зраду дружини
(І про гувернантку в саду):
«В минуле заглухла стежина...
Та й шпаги нема, на біду...
Іржаві лежать пістолети
В коморі...
А то б... на шаблях?!
Ні, мабуть, не стачить кебети
І ліньки беруть...
                Діло — швах.
Той німчик — ну що в нім, їй-право,
Знайшла?..
..............................................
                Запроторять в тюрму...»

І ружа сміється криваво
В червоне обличчя йому.

                1989


Рецензии