Украинкам
Тут перехрестя прагнень всіх
З варягів в греки, з Азії в Європу.
Топтали землю пращурів твоїх
Аж від часів Всесвітнього Потопу.
Тут перетнулись всі світи
І клекотить народів воля,
Долаючи століть мости,
Вони творили твою долю.
І хто тут тільки не ходив
І не ламав списи і стріли.
Хто воду, як вино, тут пив,
Кого любов тут не зустріла.
Хто сіяв хліб і жав його в покоси,
Хто на світанку пив сріблясті роси,
Хто млів від туги, як зійде серпанок,
І коси розплітав чарівних бранок.
Тут козаки рубались до нестями
За Богородицю, любов і волю,
За рідну матір, українській хліб і долю,
Були за панібрата навіть із чортами,
Щоб не стомилась шабля гратись з ворогами.
Усе минуло, все давно пройшло,
Усе змололось в часовому горні,
Та все ж лягло, як спогад, на чоло,
Створивши твої риси неповторні.
Ти різна, як усі, хто жив до тебе.
Твою красу вмиває вранці небо,
Земля тобі плете вінок із квіту,
В тобі зима лютує, пестить літо.
Таких, як ти нема у всьому світі,
Грайлива і довірлива, як діти,
Різка і гостра, іноді аж з перцем,
Із щирим і завжди відвертим серцем.
Ти - Українка, горда і красива,
Ти, як козачка – непокірна, сильна,
Ти незбагненна, мудра і жадана,
Сестра і мати, донька і кохана.
28.04.2012р.
Свидетельство о публикации №112050404989