Долг Украине. Владимир Маяковский
українську ніч?
Ні,
ви не знаєте української ночі!
Тут
небо
від диму
стає чорніше,
і герб
п'ятикутною зіркою вточений.
Де горілкою,
відвагою
і кров'ю
Запорізька
вирувала Січ,
мережею дротів
підкоривши Дніпров'є,
змусять
впасти
на турбіни пліч.
І Дніпро
по дротам-вусам
електрикою
тече по корпусах.
Мабуть, рафінаду
навіть Гоголь радий!
---
Ми знаємо,
чи палить,
та чи п'є Чаплін;
ми знаємо
Італії безрукі руїни;
ми знаємо,
які на краватці
в Дугласа краплі ...
А чи знаємо ми
обличчя України?
Знань вантаж
в росіянина
тощій -
тим, хто поруч,
пошани мало.
Знають ось
- український борщ,
Знають ось
- українське сало.
Та з культури
познімали пінку:
окрім
двох
уславлених Тарасів -
Бульби
та відомого Шевченка, -
нічого не витиснеш,
скільки не старайся.
якщо ж притиснуть -
шаріється трояндою
і висуне
аргумент новий:
візьме й розповість
пару курйозів -
анекдотів
української Мови.
Кажу собі:
товаришу москаль,
на Україну
жартів не скаль.
Розучіть
цю мову
на прапорах –
лексикону червоних, -
ця мова
величава й проста:
"Чуєш, сурми заграли,
час розплати настав... ";
Хіба може бути
обшарпаніше
та тихіше
слова
заяложеного
"Слышишь"?!
Я
чимало слів придумав вам,
зважуючи їх,
одне хочу лише, -
щоб стали
всіх
моїх
віршів слова
повновагими,
як слово «чуєш».
---
Важко
людей
в одне втовкти,
собою
не хизуйсь за очі.
Чи знаємо ми українську ніч?
Ні,
ми не знаємо української ночі.
Владимир Маяковский
"Долг Украине" 1926 г.
http://mayakovskiy.ouc.ru/dolg-ukraine.html
Свидетельство о публикации №112031907820
Плотникова Лена 15.12.2015 10:10 Заявить о нарушении
Приходько Ольга 15.12.2015 22:38 Заявить о нарушении
Мира и света тебе, Сергей...
Сазонов В.П. 25.01.2016 11:41 Заявить о нарушении