У Бик вц юв лей
святкувать пора…
- Я поведу тебе в музей ,-
Телепнула стара,
- Що за музей , не зрозумів ?-
Спитав стару старий.
-В той , що директор наш відкрив
В конторі заводській.
- Види скоріш !- старий зрадів
Музею, як дитя ,-
- Я ж на заводі проробив
Усе своє життя …
Давно не бачив я завод,
Та ще не все забув.
Але балакає народ,
Він не такий як був…
Дід вус свій сивий накрутив
Та марафет навів.
На груди орден враз надів -
Заслуги трудові.
І баба теж новим платком
Прикрила сивину.
І ось ідуть вони удвох
У рідну прохідну.
- Ой ,прохідна , ти , прохідна !-
Наспівує старий .
- Нас в люди вивела вона,
Забув вже в рік який…
Ось і правління заводське …
Дід глянув й онімів.
Та що ж це робиться таке ?!
Це хто ж його бомбив?!
Давно закінчилась війна,
Та і в страшний той час
Неначе бомба ні одна
Не падала на нас.
Сам партизанську службу ніс
Старий в той час важкий ,
Що сунуть ніс в поліський ліс
Боялись вороги.
А тут у мирний ніби час
Біда прийшла на нас.
Стоїть страховисько – музей
Без вікон , без дверей.
І Ленін , як той бомж , стоїть
Подряпаний увесь.
Труба давно вже не димить ,
Й цеха поділись десь…
Замість цехів – один скелет,
Каміння та бетон.
Хтось сюди ходить в туалет ,
А хтось зробив притон.
Усі розкрадені склади ,
І навіть брама й пліт.
Лиш тільки башта для води,
Як сирота , стоїть.
Колись була котельня тут
І гріла все село…
Тепер кущі одні ростуть -
Її як не було.
Колись завод цей скло варив
Й продукцію давав,
Яку весь білий світ хвалив
Та ще й за гроші брав.
Усе покрали , навіть скло,
Метал подівся де ?
Хто взяв ?! Напевно НЛО,
Бо слід наверх веде …
Воно з,являлось по ночам
й усе підряд тягло,
Від плит тяжких до пилорам –
Таке от НЛО!!!
А де живе , чи де жило
То чудо , що краде,
Як дивно ,знає все село,
Куди цей слід веде.
Мабуть , в музей ?! Бо і воно
В історію ввійшло,
Бо зверху , як ото г-но,
Те ж інколи пливло…
То й діло в тім , його ніхто
Не хоче зачепить .
Самі ви знаєте , як то
Зачеплене смердить…
То ж подивився старий дід
На заводський « музей»
І каже :
- Серденько болить !
Оце-то ювілей!!!
За що в війну я воював ,
За що я працював ,
За що я молодість віддав,
На що надію мав ?!!
Ах ,люди, люди , як могли
Ви допустите це?!
А люди поряд з дідом йшли
Й не глянули в лице.
А хтось зелений , молодий ,
з насмішкою сказав :
- О , пізно ти прийшов старий ,
Бо вкрасти « опіздав» !!!
Та дід нічого не сказав
Для того підлеця.
Камінням падала сльоза
Зморшками з лиця…
Свидетельство о публикации №112022000519