Бджiлка

(оповідання) 

Бджілка, Непосидка, народилася пізніше за своїх братиків і сестричок.
  Мабуть у неї було найглибше гніздечко у воскові хатинці. Отож, коли перед нею вперше відкрилося сонячне світло, вона затріпотіла крильцями і задзижчала:
  - Як же я довго спала!..  Уже усі працюють, а я ще й не вмивалася!
Вона швиденько протерла лапками оченята та й заходилася прибирати у вулику, допомагаючи тіточкам, котрі ретельно вимітали з вулика пилинки, занесені вітром з шляху, що простягався повз пасіку.
За сумлінною працею і не помітила як повернулася її сімейна родина.
Ти,  напевне,  стомилася?.. - задзижчала матінка:
 -  О, моя роботяща Непосидко!..
 - Ви тільки-но погляньте! – Наша Непосидка  знайшла собі заняття! – задзижчали бджілки, що зливали  вперше в житті свій власний  мед і заповнювали ним підготовлені дорослими бджілками воскові погрібнички.
  Так маленька бджілка отримала вперше ім’я за свій дарований матір’ю хист   до праці. Ніяковіючи, Непосидка виправдовувалася:
 - Ви усі мед принесли, а я тільки   прибирати допомагала…
На перший раз і цього достатньо, прихвалювали її тіточки бджілки, що вже встигли запримітити, сумління, з яким вона  виконувала  роботу не менш потрібну за збирання меду.
  Зливши здобутий мед  у  сотові погрібнички,  досвідчена бджола  вилетіла з вулика і закружляла навколо нього, ніби в танці, вимальовувала різні фігури, зкликаючи в політ інших бджіл...
    Згодом  за нею потяглася уся родина. Витончені їх  рухи нагадували  танець, в якому кожна бджілка знала своє місце. Покружлявши навколо свого вулика, поки усі вилітали з вулику, бджолиний рій взв напрямок на сонячникове поле. В той час воно нагадувало собою
велетенське сонце, що нібито спустилося з неба на деякий час, щоб віддати дарований природою нектар бджілкам.
   Наприкінці, однак не крайня, летіла і маленька Непосидка. Вона впевнено повторювала  фігури своїх сестричок. Хоч це був перший політ у житті. Однак виділити її з загального рою уже було неможливо.  Адже учителем   бджолиного роду була сама світова природа та досвідчені родичі, котрі передали свій досвід найпрацьовитіщої істоти в світі.   


Рецензии