Скрипляче дерево довго скрипить

Жили собі дві жіночки -
Дві гарні сусідки.
Відрізнялись між собою
Хорошії тітки.

Одна мала чоловіка -
Хазяїн, трудяга,
Друга - мов верба, пів віку,
Бо помер бідняга.

Перша знала говорити -
Привітная, хитра.
Нехуденька та вродлива -
"Вумная макітра".

Все седіла на стілечку,
Мов на яйцях квочка,
Так весь день могла проседіть,
Піджимали почки!

Лиш співала: " Ой, яка ж я,
Бідная, нещастна,
Болить серденько у грудях,
В очках світець гасне!"

Все плакала і ридала,
Та горя не знала,
Бо Григорій дбав у хату -
Все що треба мала!

Була дуже лінивая,
Ще й завжди брехала:
"Мій удворі ніц не робить,
Заробляє мало!"

Друга тиха та спокійна,
Чесна, роботяща.
Один мінус тільки мала -
Мало говоряща!

Та її без балачок
Люди розуміли,
Видко було по лицю -
Добрая та мила.

Забігали посусідству,
Навідувалися.
Одна, щоб поплакатися,
Друга - подивиться,

А чи жива, чи здорова
Нещастна Людмила,
Чи усе гаразд у неї,
Чи не захворіла?

Ще й приносила, від серця
Пиріг чи вареник,
Та у відповідь немала
І водички келих.

Настя все тягла, робила,
Навіть не дивилась
На здоров'ячко хилеє,
Людям не жалілась!

До больниці не зверталась,
Хоч була недужа.
Серце зтліло молодою,
Як втратила мужа.

Недовго протягла жінка,
Нестарою вмерла...
З лісу дрова на возику,
Знесилена перла.

Так ось впала на дорозі,
Та більш не піднялась.
Ще й не було шістдесят...
І не обізвалась.

Коли людоньки підбігли,
Хтіли врятувати,
Вмить схолола як льодина,
Ще й не внесли в хату.

Минуло багато літ -
Пятнадцять чи двадцять,
Людмила живе щей досі,
По сей день, ще плаче.

Сидить собі в теплій хатці
Та гніває Гриця...
Жаль, сусідоньки немає,
Кому пожаліться?


Рецензии
всегда так, чем больше человек жалуется на хвори тем дольше он живёт,а тот кто пашет как конь- сгорает на работе. надеюсь я правильно понял суть.

Рашид Кутдусов   24.01.2012 20:42     Заявить о нарушении
Очень верно, это я и хотела выразить в этом стихотворении.Спасибо за понимание.С уважением

Раиса Андрейчук   24.01.2012 22:02   Заявить о нарушении
я полтора года на Украине прослужил, в Ворошиловградской обл. поэтому немного знаком с красивыми Украинскими девушками, и с не менее красивым языком. особенно песнями.

Рашид Кутдусов   24.01.2012 22:23   Заявить о нарушении
Я русская по национальности, мой отец был русским и училась я в русской школе, но родилась и выросла на Украине.Очень люблю украинский язык, разговариваю, почти как на русском, вернее разговаривала много лет назад, в школе и после.Люблю украинские песни, когдато пела, читала стихи на сцене, это для меня - все.

Раиса Андрейчук   24.01.2012 23:01   Заявить о нарушении
На это произведение написаны 2 рецензии, здесь отображается последняя, остальные - в полном списке.